Aktuellt v. 22

Hej alla studerande!

Välkomna till en ny vecka på Folkhögskolan Hvilan!

Inför nästa läsår 21/22 öppnar vi

I och med att vaccineringen mot Covid-19 fortskrider och smittspridningsläget därigenom förändras så ser det ut som att vi kan återgå till närundervisning, dvs vara på skolan, nästa läsår. Beroende på hur det ser ut i augusti och vilka rekommendationer som ges av myndigheter så kan det vara hybridundervisning i augusti/september för att därefter kunna övergå till "på plats" undervisning.

Vi ser fram emot ett öppnande av Hvilan!

Projektdagar 7-8 juni

Den 7 och 8 juni har vi projektdagar med olika aktiviteter så då bryts det ordinarie schemat. Måndag 24 maj skickades en länk till er där ni ser vilka aktiviteter det finns att välja mellan. Ni anger ett första- och andrahandsval till vad ni helst vill delta i. Svaret skulle vara inskickat senast fredag 28 maj. Ni som inte valt vänligen gör det nu! Se info nedan.

För dig som undrar vad projektdagarna 2021 är?

Det är två schemabrytande dagar som är obligatoriska med full fokus på aktiviteter, skapande och kulturell härlighet. Ett årligt återkommande inslag i studietiden hos oss och vanligtvis mycket uppskattat med skratt, glädje och kamratskap. I år är det något annorlunda då vi under rådande omständigheter har aktiviteter på distans och online.


Valbara aktiviteter är:

 1. Spela Wordfeud! - Kostnad: 0 :- (Anna P) - Läs mer!

 2. Projekt Allas rätt - allas ansvar - Kostnad: 0:- (FreeZone) - Läs mer!

 3. Aktivitetsbingo - Kostnad: 0:- (Johanna, Per E, Sarah, Sandra) - Läs mer!

 4. Digital fotokurs - Kostnad: 0:- (Patrik) - Läs mer!

 5. Matlagning av traditionella rätter - Kostnad: Ingredienser till mat (Elisavet) - Läs mer!

 6. Läs en bok - Kostnad: 0:- (Annika, Sanja) - Läs mer!

 7. Musik - Kostnad: 0 :- (Kristofer) - Läs mer!

 8. Historisk och botanisk vandring i Lund med fika - Kostnad: Resor till/från och i Lund (Magnus, Helena) - Läs mer!

 9. Filmskapande - Kostnad: 0:- (Mats) - Läs mer!

 10. Stadsvandring Malmö - Kostnad: Resor till/från och i Malmö (Per W) - Läs mer!

Dina val gör du via länken: hvilan.se/pd2021

Avslutningsdag VT-2021

Onsdagen den 9 juni är det avslutning för vårterminen 2021! Den kommer att vara online för samtliga deltagare kl. 10.

De deltagare som avslutar sin utbildning och därmed avslutar sin tid på Hvilan kommer även att bjudas till Hvilan (frivilligt) fredagen den 9 juni. Samtliga aktiviteter skall genomföras utomhus och respektive kursföreståndare/mentor är ansvarig för dessa. Nedanstående tider gäller för er som kommer:

Schema för avslutningsaktiviteter för utbildningar som avslutas 9 juni 2021 (respektive kursföreståndare/mentor ansvarar för aktiviteterna)

 • Hvilan Modern Dance Academy kl. 12.00 vid flaggstången på skolgården

 • Fritidsledarutbildning 2019 kl. 12.00 Alnarpsparken

 • Allmän kurs Samhälle kl. 14.00 bakom Språkhuset

 • Allmän kurs Naturvetenskapliga basår kl. 14.00 vid flaggstången på skolgården

 • Allmän Kurs Grund och bas 1–3 (fåtal deltagare som slutar) kl. 14.00 bakom Gröna salen

 • Allmän kurs Högskoleförberedande kl. 14.00 framför Bistron

 • Lärarassistentutbildning distans kl. 13.00 Digitalt

Viktig information angående distans med öppningar under juni/juli!

Nuvarande smittspridningsläget möjliggör en mycket försiktig öppning för att ha något fler deltagare på plats förutom de utbildningar som sedan tidigare fått information om specifika scheman och/eller undantag. Därmed har vi övergått från distansundervisning till distans med öppningar i Åkarp fr.o.m. måndag 10 maj. Detta innebär följande för deltagare och personal:

- Respektive utbildning kan ta emot deltagare med specifika behov (max 4-5 per gång) efter beslut av respektive biträdande rektor och i samtal med respektive basgrupp.

- Utomhusaktiviteter får genomföras efter godkännande av respektive biträdande rektor med ett litet antal studerande per gång.

- Prov och laborationer på plats (max 4-5 per gång) efter beslut av respektive biträdande rektor och utifrån pedagogernas önskemål.

- Alla studerande och all personal på plats skall följa Hvilans och myndigheters rekommendationer för att minska smittspridningen. Detta gäller även när en tar sig till och från Hvilan.

- Distansarbete hos oss kan fortsätta, men verksamhetens behov avgör om det går. Därmed får personal arbeta på plats utifrån verksamhetens behov och med avstånd.

- Projektdagarna (7-8 juni) skall anpassas utifrån covid-19 situationen och avslutningen kommer sändas online.

- Majoriteten av de deltagare som avslutar sin utbildning att bjudas till Hvilan (frivilligt) den 9 juni. Samtliga aktiviteter skall genomföras utomhus och respektive kursföreståndare/mentor är ansvarig för dessa.

Avslutningsvis, vi förstår att detta har varit ett tufft år för er. Ett annorlunda och komplicerat år för oss alla, men vi är stolta över att ni har varit så uthålliga och försökt anpassa er till de nya omständigheterna.

Ljuset och vaccinationerna är på väg!

Viktigt att ha kameran på under lektionerna!

För att undervisningen ska fungera på ett bra sätt är det mycket viktigt att ha kameran på under lektionerna. Detta skapar större interaktion och samspel mellan undervisande pedagog och deltagarna, och även mellan deltagarna. Dessutom är det ett sätt att främja delaktighet, engagemang och lärande.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor om din studietid på Hvilan? Funderar du på vad du ska göra efter dina studier på Hvilan? Undrar du hur man blir antagen till yrkeshögskolan eller universitetet? Vill du ha hjälp med CSN?

Vår studie- och yrkesvägledare (SYV) finns tillgänglig för att svara på dina frågor. Kontakt sker enklast via mail syv@hvilan.se eller via Google Chat. Vid behov kan du självklart boka in ett samtal.

Du kan chatta med SYV på onsdagar kl. 10.00-10.30 varje vecka. Du hittar Syven i Google Chat genom att söka efter "SYV".

Du kan alltid maila dina frågor eller skriva i chatten även på andra tider så svarar SYV så fort hon kan.

Studieverkstad

Välkomna till studieverkstad online v. 22! Tiderna är följande:

 • Måndag kl. 14.30-16.15

 • Tisdag kl. 14.30-15.10

 • Onsdag kl. 14.30-16.15

 • Torsdag kl 14.30-16,15

 • Fredag kl. 13.00-16.15

Chattrummet hittar du som vanligt under namnet Online Studieverkstaden 2020/21.

Ansökan inför HT-21 för deltagare på allmän kurs

Ansökan inför höstterminen är sedan flera veckor öppen via hemsidan. Du som studerar på allmän kurs och planerar att fortsätta på Hvilan till hösten behöver skapa en ny ansökan via hemsidan. Ansökan är öppen fram till 15 maj, så det är hög tid att skicka in ansökan! Det går bra fastän ansökningstiden gått ut men gör det nu! Du hittar alla kurser via den här länken: https://hvilan.se/ansoek.html

Antagning sommar och höst 2021 är öppen - Fåtal platser kvar, Sök nu!

Det går att söka till sommarens och höstens utbildningar via vår hemsida. Allmän kurs och missa inte vår nya yrkesutbildning - Stödpedagogutbildning 1 år på distans.