Aktuellt v 2

Varmt välkomna till vårterminen 2022 på Folkhögskolan Hvilan!

Samtliga deltagare i Lund, Åkarp och de som studerar på distans hälsas välkomna till vårterminen 2022 hos Hvilan! En del av er har studerat under jul-/helglov och nyår medan andra kommer tillbaka efter lov. Ett litet extra välkomnande till nya deltagare som börjar hos oss! Under de tre kommande veckorna (v 2 - v 4) kommer de flesta undervisningsgrupper att vara på plats med vissa undantag (se nedan och även "Skolchefs/rektors PM pga. Covid situationen" som finns att läsa i Aktuellt v 1)

Gäller från och med den 10 till och med 28 januari 2022

https://wiki.hvilan.se/studerande/covid-19

Distansundervisning för Etablering och SFI i Åkarp denna vecka (10-14 januari)

Etableringen och SFI i Åkarp kommer under denna vecka helt studera på distans. Studerande i dessa kurser har fått information om detta. Vid eventuella frågor kontakta era pedagoger eller biträdande rektor för Etableringen och SFI (se även bl.a. information som skickades till i era mail i söndags den 9 januari)

Vaccinera dig! - Smittspridningen ökar i Skåne!

I samband med tidigare och förnyade rekommendationer samt risk för ökad smittspridning av Covid19 under vinterhalvåret uppmuntrar vi starkt de som inte vaccinerat sig att göra det.

Viktiga påminnelser för att minska smittspridning!

 • Stort ansvar ligger på individen. Du måste utgå från rekommendationerna som finns i samhället kring hur du minskar smittspridningen. Och om du vill bära munskydd, gör detta.

 • Du skall även följa Hvilans rekommendationer.

 • Stanna hemma för minsta symtom. Kom ihåg att snabbtesterna inte är helt tillförlitliga.

 • Vi vill också tydliggöra att vi som folkhögskola och arbetsgivare uppmuntrar till att vaccinera sig snarast om det inte redan är gjort och att vaccinera sig med tredje dosen när det är möjligt.

 • Vi vill poängtera att det är viktigt med närundervisning (på plats-undervisning) för er som studerar utbildningar som skall vara på plats, men utifrån nuvarande läget måste vi vid behov genomföra både närundervisning och onlineundervisning.

 • Vi kan vid behov växla upp utifrån nuvarande läget. Därför kan fler utbildningar påverkas och ev. kommer deras undervisning också behöva genomföras online.

 • Utbildningar med avgång/examen den närmaste tiden och till sommaren prioriteras för er som studerar utbildningar på plats.

 • Folkhögskolan Hvilan kommer genom ett antal åtgärder att försöka minska smittspridningen och därför bedriver vi verksamhet på följande sätt framöver. (se nedan)

 • Skolchefs/rektors PM kan ändras med kort varsel om myndigheternas rekommendationer förändras. Viktigt att du håller dig informerad via Deltagar-Wiki. (Aktuellt för studerande)

Studieverkstad endast online denna vecka

Denna vecka kommer studieverkstaden endast bedrivas online. Tiderna är följande:

 • Måndag kl. 14.30-16.45

 • Tisdag kl. 14.30-15.10

 • Onsdag kl. 14.30-16.45

 • Torsdag kl. 14.30-16.15

 • Fredag kl. 13.00-14.45

Under måndag till fredag finns studiecoacherna Annika, Monica och Abir online. Dessutom är Zear online måndag, onsdag, fredag. Under torsdagen finns även pedagog Magnus online (undervisar bl.a. i samhällskunskap och historia).

Vid behov har vi ett antal personalmöten och därför kan tiderna för studieverkstad förändras. Ha koll via denna wiki!

Distans- och närundervisning för Allmän kurs bas 1–3 A och B

Som meddelades i förra veckans Aktuellt kommer Allmän kurs bas 1-3A och B att ha specialscheman där de varannan dag har distansundervisning respektive närundervisning. För denna vecka (v 2) gäller följande:

- Allmän kurs bas 1–3 A, närundervisning (på plats i Språkhuset 31 och 32) måndag, onsdag, fredag. Distansundervisning tisdag, torsdag.

- Allmän kurs bas 1–3 B, närundervisning (på plats i Språkhuset 31 och 32) tisdag, torsdag. Distansundervisning måndag, onsdag, fredag.

Under onsdagar och torsdagar kommer även viss hybridundervisning att bedrivas.

(se även "Skolchefs/rektors PM pga. Covid situationen" som finns att läsa i Aktuellt v 1 gällande v 3 och v 4)

Allmän kurs Grundkursen

Allmän kurs Grundkursen kommer att ha alla sina gemensamma lektioner i Gröna salen. Likaså kommer Matematik Grund att vara i Gröna salen.

Obligatoriskt tillval

De kurser som har obligatoriskt tillval har dessa på distans denna vecka (v2). De studerande som haft tillvalet "Kreativt skrivande" ombeds att kontakta receptionen.

Onlineundervisning

För er som har onlineundervisning är det obligatoriskt att ha kamera och mikrofon under lektion när ni är online om inte undervisande pedagog givit andra direktiv.

Bistron denna vecka

Här är lunchmenyn för vecka 2. Välkomna!

Parkering och kör sakta, tänk på att det bor många barn i området!

Parkeringsplats för dig som kör bil och är studerande/besökare eller personal finns öster om skolgården. Tänk på att parkera så att så många som möjligt får plats på parkeringen! Om ni parkerar på gatan vid parkeringen gör det på sådant sätt att bilar på parkeringen har lätt att köra ut. Det går utmärkt att även parkera inne i Åkarps by enligt gällande trafikregler. Tänk dock på att skolans grannar inte skall bli hindrade.

Parkering närmast Tora Vega Huset är endast för leverantörer eller de med särskilt tillstånd. Se karta.

Tänk även på att köra sakta när ni kör in mot Björkvägen till parkeringen, max 10 km/h. Det finns många barn i området!

Rökning

Eftersom vi bedriver undervisningsverksamhet skall vi inte röka nära lokaliteterna. Vi har dock en rökruta och bara där får ni röka. Tacksam om ni inte röker nära våra grannar utanför folkhögskolans område. Viktigt också att ni inte röker vid våra entréer/infarter. Tack för att vi alla hjälps åt att respektera detta

Matrester

Vi är tacksamma om eventuella matrester slängs i papperskorgar i korridorer i stället för i papperskorgar i lektionssalar och arbetsrum eftersom de i korridorerna är mer tillgängliga för kontinuerlig tömning. Matrester i Bistron slängs givetvis där i avsett kärl.

Fimpar och skräp

För allas trivsel hjälp oss att hålla skolområdet och området utanför rent och snyggt. Kasta inte fimpar och skräp på marken utan använd utsatta skräpkorgar samt avsett kärl för fimpar vid rökrutan. Tack för hjälpen!

Allergier

Vi uppmärksammar samtliga på att vi är en nötfri skola för att personer med luftburen jordnötsallergi ska kunna vistas i våra lokaler. Detta innebär att vi inte kan äta någonting innehållande nötter i skolans samtliga lokaler.

Likaså har vi deltagare som är känsliga för starka dofter så undvik att använda starka parfymer o.dyl.