Aktuellt v 51

Terminsavslutning hösten 2022

Vi sänder LIVE från Åkarp 21 december 2022 kl. 10:00. 

https://youtu.be/PFNVqfvgaDs

Hej alla studerande i Åkarp och Lund!  

Om du studerar SFI hos oss i Lund, se följande information Deltagarwiki för Hvilan SFI (Lund) 

Välkomna till en ny vecka! Vi önskar er alla kommande bra dagar med studierna och med kulturveckan!


Tack för luciafirandet!

Tusen tack till alla som hjälpte till med förberedelser inför luciafirandet i tisdags samt framförandet och efterarbetet i både Åkarp och Lund. Ett särskilt tack till våra deltagare från Fritidsledarutbildningen och Hvilan Modern Dance Academy! 

Ökad smittspridning

Fortfarande viktigt att inte slappna av när det gäller smittspridning av Covid-19 och vinterinfluensa! Var noga med att att tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk. Om du inte är vaccinerad mot Covid är rekommendationen att göra det. 

Musikhjälpen

Musikhjälpen är ett radioprogram (sänds även på SVT) som är igång under hela 144 timmar. Målet med sändningen är att samla in pengar för barn på flykt. Maratonsändningen sker från en glasbur som programledarna sover och bor i. I år är buren i Göteborg. Buren har tidigare år varit i bland annat  Lund, Malmö och Linköping. 


Hvilan har en bössa till förmån för insamlingen! Du kan vara med och bidra via länk: 


https://bossan.musikhjalpen.se/folkhoegskolan-hvilan-akarp-och-lund

Yrkesutbildningar i Åkarp 19-20 december

 Stödpedagoger har utbildningsträff i Åkarp måndag och tisdag den 19-20 december. Välkomna!

Kulturveckans sista dag är på tisdag 20/12 denna vecka!

Hoppas alla hade trevliga kulturdagar förra veckan och att ni får två trevliga avslutande dagar måndag och tisdag denna vecka!

Avslutning onsdag 21 december

Onsdagen den 21 december kl 10.00 är det avslutning på höstterminen för flera kurser på Folkhögskolan Hvilan (allmän kurs, yrkesutbildningarna och Hvilan Modern Dance Academy) medan andra kurser har fortsatt undervisning. Deltagarna har på onsdagen återgått till sina ordinarie klasser och orter (Åkarp/Lund).  

Alla är inbjudna till avslutningen som sker på plats i Gröna salen för de som har sin undervisning i Åkarp medan deltagare i Lund samt distansstuderande är med online (se länk ovan).

I Åkarp bjuds det på fika i Bistron mellan kl 9 och 10. 

Mentorerna i allmän kurs, Fritidsledarutbildningen och Hvilan Modern Dance Academy har möjlighet att före avslutningen träffa sin klass i Bistron och/eller i lektionssalen där man brukar ha Aktuellt. Mentorerna meddelar sina respektive klasser om tid och lokal.

I Lund bjuds det på fika i Loungen före avslutningen kl 10. Schema/tider före och efter avslutningen meddelas av ansvariga i Lund.  

 OBS! Deltagarna i Allmän kurs samhälle och Allmän kurs Högskoleförberedande utländska akademiker har terminsavslutning i Åkarp eller online hemifrån (fritt val för deltagarna i de två klasserna). Dessa två klasser är alltså inte i Lund denna dag.    

Bistron 

Lunchmenyn för vecka 51.  Välkomna!

Ingen studieverkstad v 51, 52 (2022) och v 1 (2023)

Välkomna till studieverkstaden igen måndagen den 9 januari 2023 när höstterminen börjar enligt ordinarie schema.

Skolchef/rektor ledig några veckor framöver 

Skolchef/rektor (Eduardo) kommer att vara ledig v51, v52 och v1.  Detta innebär att under de veckorna är Finn tf skolchef/rektor. Jorun, som bl.a. är SFI rektor, är huvudansvarig för verksamheten i Lund medan Micke, som är adm.chef, är huvudansvarig för verksamheten i Åkarp.   

Information inför vårterminen 2023

Utbildningar som haft jullov börjar enligt ordinarie schema måndagen den 9 januari.

Vår studievägledare/administratör Linnéa Fjellner lämnar oss för nytt jobb uppåt landet. Studievägledare Isabelle Hansson tar över Linnéas tjänst i slutet av januari 2023.

Pedagog Elisavet Andersson Georgiadou kommer avsluta sin anställning hos oss 18 februari. Daniel Olave Jara kommer därefter att ta över Elisavets tjänst som pedagog resten av vårterminen.

Studiecoach Annika Grundström  avslutar sin anställning hos oss 31 december för annat jobb i Lund. Skolledningen arbetar med ersättare inför VT-22.

Vi önskar Linnéa, Elisavet och Annika all lycka till i deras kommande yrkesliv samtidigt som vi hälsar Isabelle välkommen som ny studievägledare på folkhögskolan liksom Daniel till ny hans nya tjänst under vårterminen!  


Ha en bra vecka! Eduardo, Finn, Jorun och Micke!


ÖVRIGA VIKTIGA MEDDELANDEN

Parkering och kör sakta, tänk på att det bor många barn i området!

Parkeringsplats för dig som kör bil och är studerande/besökare eller personal finns öster om skolgården. Tänk på att parkera så att så många som möjligt får plats på parkeringen! Om ni parkerar på gatan vid parkeringen gör det på sådant sätt att bilar på parkeringen har lätt att köra ut. Det går utmärkt att även parkera inne i Åkarps by enligt gällande trafikregler. Tänk dock på att skolans grannar inte skall bli hindrade.

Parkering närmast Tora Vega Huset är endast för leverantörer eller de med särskilt tillstånd. Se karta.

Tänk även på att köra sakta när ni kör in mot Björkvägen till parkeringen, max 10 km/h. Det finns många barn i området!

Wiki för studerande

Det är mycket viktigt att ni inför varje vecka går in på Folkhögskolan Hvilans hemsida www.hvilan.se där ni hittar wiki för studerande som varje vecka innehåller aktuell information. Där kan ni även under fliken Studerande hitta viktig information gällande er som deltagare på Folkhögskolan Hvilan. 

Påminnelse om iordningsställande och att ha med dator!

Kom ihåg att det är viktigt att alltid ha med din dator då vi jobbar digitalt och också viktigt att vi alla hjälps åt att behålla planerad möblering i undervisningslokalerna samt att vi iordningställer och städar efter oss när lektionen är slut.

Allergier - undvik starka dofter och nötter. 

Vi har deltagare och personal som är allergiska eller känsliga för starka dofter så det är mycket viktigt att inte använda parfymer o.dyl. Detta gäller samtliga deltagare och utbildningar, inte minst i Språkhuset.  Tack för hjälpen och att ni visar hänsyn!

Vi påminner också om att vi är en nötfri folkhögskola för att personer med luftburen jordnötsallergi ska kunna vistas i våra lokaler. Detta innebär att vi inte kan äta någonting innehållande nötter i skolans samtliga lokaler.

 Detta gäller självklart i lokalerna både i Lund och Åkarp!

Rökning

Eftersom vi bedriver undervisningsverksamhet skall vi inte röka nära lokaliteterna. Vi har dock en rökruta vid Korsvirkeshuset och bara där får ni röka. Tacksam om ni inte röker nära våra grannar utanför folkhögskolans område. Viktigt också att ni inte röker vid våra entréer/infarter. 

I vår filial i Lund är det viktigt att inte röka på innergården utan på tillåtna ställen i Lund. Tack för att vi alla hjälps åt att respektera detta

Matrester

Vi är tacksamma om eventuella matrester slängs i papperskorgar i korridorer i stället för i papperskorgar i lektionssalar och arbetsrum eftersom de i korridorerna är mer tillgängliga för kontinuerlig tömning. Matrester i Bistron slängs givetvis där i avsett kärl.

Fimpar och skräp

För allas trivsel hjälp oss att hålla skolområdet och området utanför rent och snyggt. Kasta inte fimpar och skräp på marken utan använd utsatta skräpkorgar samt avsett kärl för fimpar vid rökrutan vid Korsvirkeshuset. Tack för hjälpen!