Aktuellt v 9

Nej till kriget!

- Folkhögskolan Hvilan stödjer organisationer som arbetar i Ukraina med det civila samhället och med den humanitära akuta situationen!

 

I samråd med Folkhögskolan Hvilans ordförande har vi beslutat att skänka 5 000 kr till IM Swedens arbete i Ukraina, https://www.imsweden.org/ukraina-behover-vart-stod/, https://www.sydsvenskan.se/2022-02-25/im-i-lund-om-kriget-i-ukraina-behoven-riskerar-att-oka-drastiskt-for-varje-dag. Medel för detta ändamål tas bara från Folkhögskolan Hvilans egna externa försäljnings-, uppdrags- och konferensintäkter. 

 

Som Sveriges äldsta folkhögskola och som folkbildningsorganisation vill vi stå för vårt syfte att bidraga till att stärka och utveckla demokratin samt för respekt för allas lika värde. 

 

Folkhögskolan Hvilans samarbetspart – inte minst kring värdegrundsfrågor – IM Sweden "stödjer organisationer i Ukraina som arbetar med mänskliga rättigheter och inkludering, vilket är själva fundamentet för demokrati. Det är aktivister som spelar en viktig roll för att skapa en positiv förändring i samhället."

 

Utifrån samma premisser kommer Folkhögskolan Hvilan tillsammans med Skånes folkhögskolor i samverkan även att skänka medel till Rädda Barnens insamling för deras arbete i Ukraina, https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/katastrofer/barnen-i-ukraina/

Folkhögskolan Hvilan "tror att obeväpnad sanning och villkorslös kärlek kommer att få sista ordet i verkligheten", (citat av Martin Luther King, framstående ledare inom den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen, 1929 – 1968)  

 

Folkhögskolan Hvilan (inkluderar Hvilan SFI och Hvilan Meeting), genom

Eduardo Gran Villanueva Contreras, skolchef/rektor

Hej alla studerande i Åkarp och Lund!  

Välkomna till en ny vecka! En del av er har haft läslov/sportlov medan en del har studerat som vanligt enligt schema. Vi önskar er alla en bra kommande vecka!

Återgång till på plats verksamhet. Äntligen!

Måndag 28 februari är vi alla åter på plats inkl. våra utbildningsträffar. Härligt och äntligen! 

Titta på ditt aktuella schema som finns på SchoolSoft då det kan ha skett lokalbyten. Detta gäller framför allt er som haft undervisning i Gröna salen. Alltid viktigt att ha med din dator då vi jobbar digitalt och också viktigt att vi alla hjälps åt att behålla planerad möblering i undervisningslokalerna samt att vi iordningställer och städar efter oss när lektionen är slut. 

Tårta 1 mars!

Tisdag 1 mars firar vi att vi återgår till ett starkare och lite förändrat Hvilan efter 2 års tid med covid-restriktioner. Dessutom inviger vi den nya BISTRON! All personal och studerande som är på plats den dagen bjuds på tårta.

Allmän kurs i Lund får tårta på onsdag den 2 mars.

En prövande tid med pandemi, många av oss är säkert trötta men vi har också lärt oss fantastiskt mycket och nu hoppas vi på det bästa. Stort tack till Er alla för era ansträngningar och ert tålamod. 

Studieverkstad

Plats: Globateket

Träff yrkesutbildningar

Måndag 28/2 och tisdag 1/3 har studerande på Socialpedagogutbildningen, år 2, utbildningsträff i Gröna Salen. Varmt välkomna!

Öppet hus på olika lärosäten i Skåne

De olika lärosätena i Skåne har öppet hus/information kring sina utbildningar den närmaste tiden. För er som tänker söka till högskola/universitet  kan det vara mycket givande att vara med för att få information. Nedan ser ni länkar till det som är inom kort.

Högskolan Kristianstad, 17 mars öppet hus kl 10-15

https://www.hkr.se/utbildningar/student-pa-hkr/ny-student/oppethus/


Malmö universitet, 3 mars, digitalt öppet hus kl. 14-17

https://mau.se/kalender/oppet-hus-pa-malmo-universitet/


Lunds universitet, 16 mars, poddar, videor och digitalt öppet hus

https://www.lu.se/studera/valja-studier/traffa-oss/oppet-hus-i-lund/digitalt-oppet-hus-2022

Vad gäller framöver kring covid-19?

Den 9 februari upphörde de flesta av myndigheternas restriktioner med anledning av covid-19. Detta innebär att folkhögskolans och  vuxenutbildningens ordinarie rutiner ska gälla. Verksamheterna och vi alla har fortfarande ett ansvar för att motverka smittsamma sjukdomar.

Fortfarande råder en pandemi och tillsammans måste vi hantera rådande läge på bästa sätt. Utifrån en sammantagen bild av myndigheternas råd vid avvecklingen av restriktioner och efter dialog med Smittskydd Skåne har Folkhögskolan Hvilan i Åkarp och Lund nu följande förhållningssätt:

Hvilan dag 2022 - ställs in!

I samråd med skolledningen har vi tagit beslutet att i år ställa in Hvilan dagen. In i det sista visste vi inte hur vi skulle göra pga pandemin. Men vi satsar istället på 2023!

Vi kommer ändå att ha extra information kring Hvilan på vår hemsida som kommer att heta #viärhvilan och tacksam om ni sprider detta. 

Som ni redan vet är det så att i och med att vi genomför Hvilan-dagen på en lördag får all personal och alla studerande kompensationsledigt fredagen den 27 maj. Trots att vi inte genomför Hvilan-dagen har skolledningen beslutat att deltagarna  har inläsningsdag hemifrån denna fredag i år. 

Ha en bra vecka! Eduardo, Finn, Jorun och Micke!

ÖVRIGA VIKTIGA MEDDELANDEN

Parkering och kör sakta, tänk på att det bor många barn i området!

Parkeringsplats för dig som kör bil och är studerande/besökare eller personal finns öster om skolgården. Tänk på att parkera så att så många som möjligt får plats på parkeringen! Om ni parkerar på gatan vid parkeringen gör det på sådant sätt att bilar på parkeringen har lätt att köra ut. Det går utmärkt att även parkera inne i Åkarps by enligt gällande trafikregler. Tänk dock på att skolans grannar inte skall bli hindrade.

Parkering närmast Tora Vega Huset är endast för leverantörer eller de med särskilt tillstånd. Se karta.

Tänk även på att köra sakta när ni kör in mot Björkvägen till parkeringen, max 10 km/h. Det finns många barn i området!

Rökning

Eftersom vi bedriver undervisningsverksamhet skall vi inte röka nära lokaliteterna. Vi har dock en rökruta och bara där får ni röka. Tacksam om ni inte röker nära våra grannar utanför folkhögskolans område. Viktigt också att ni inte röker vid våra entréer/infarter. Tack för att vi alla hjälps åt att respektera detta

Matrester

Vi är tacksamma om eventuella matrester slängs i papperskorgar i korridorer i stället för i papperskorgar i lektionssalar och arbetsrum eftersom de i korridorerna är mer tillgängliga för kontinuerlig tömning. Matrester i Bistron slängs givetvis där i avsett kärl.

Fimpar och skräp

För allas trivsel hjälp oss att hålla skolområdet och området utanför rent och snyggt. Kasta inte fimpar och skräp på marken utan använd utsatta skräpkorgar samt avsett kärl för fimpar vid rökrutan. Tack för hjälpen!

Allergier

Vi uppmärksammar samtliga på att vi är en nötfri skola för att personer med luftburen jordnötsallergi ska kunna vistas i våra lokaler. Detta innebär att vi inte kan äta någonting innehållande nötter i skolans samtliga lokaler.

Likaså har vi deltagare som är känsliga för starka dofter så undvik att använda starka parfymer o.dyl.